Voor de koude en gure herfst- en winterochtenden is Ayurvedische havermoutpap een heerlijk verwarmend ontbijt. Dit recept combineert de kracht van kruiden zoals kaneel, gember en kruidnagel met de vezelrijke voordelen van haver. Het resultaat? Een maaltijd die niet alleen lekker is, maar ook je hormoonbalans ondersteunt en ontstekingsremmend werkt.
Waarom Ayurvedische havermoutpap een perfect ontbijt is
Ayurvedische havermoutpap is meer dan een gezond begin van je dag. Door de krachtige kruiden biedt het tal van gezondheidsvoordelen:
- Kaneel helpt je bloedsuikerspiegel in balans te houden, heeft een antibacteriële werking, en is een krachtige antioxidant.
- Gember werkt ontstekingsremmend en kan gebruikt worden als pijnstiller bij bijvoorbeeld hoofdpijn of migraine. Ook is het te gebruiken bij misselijkheid, reisziekte en (zwangerschaps-)braken.
- Kruidnagel werkt ontstekingsremmend, stabiliseert de bloedsuikerspiegel en is werkzaam tegen schimmels.
- Haver is rijk aan vezels, ondersteunt je darmflora en geeft je lang een verzadigd gevoel.
Ingrediënten voor Ayurvedische havermoutpap
voor twee personen:
- 1 el kokosolie
- 1 appel, gewassen, klokhuis verwijderd, in blokjes gesneden
- 1 cm gember geraspt of fijngehakt
- 1/2 tl kardemompoeder
- 3 à 4 kruidnagels fijngemalen in een vijzel of 1/8 tl kruidnagelpoeder
- 3/4 tl kaneel
- 2 el rozijnen
- 2 dadels zonder pit in stukjes
- 100 gram havervlokken of -zemelen
- 500 ml havermelk of water
Zo maak je Ayurvedische havermoutpap
- Verwarm de kokosolie in een koekenpan en voeg daar de appel en gember aan toe. Roer even en voeg daarna de kardemom, kaneel en kruidnagel toe.
- Breng in een andere pan de havervlokken samen met de havermelk aan de kook. Laat dit ongeveer 7 minuten pruttelen tot er een romige pap ontstaat. Voeg dan de rozijnen en dadels toe en roer door.
- Meng het appel- en kruidenmengsel door de pap en serveer direct.
Extra tips
- Voeg stoofpeertjes en geroosterde noten toe voor een extra herfstige touch.
- Gebruik haverzemelen voor een nog hoger vezelgehalte.
De inspiratie voor dit recept komt uit het prachtige en inspirerende boek The Plant Pharmacy van Lisette Kreischer.
Meer herfstige ontbijtideeën en andere recepten
Wil je meer gezonde en verwarmende ontbijtrecepten? Probeer ook eens deze autumn smoothie bowl, of een van deze andere recepten:
- Glutenvrije granola
- Golden milk, als gezond alternatief voor koffie
- Bananenbrood met appel en cranberry
- Glutenvrije pompoenspeculaastaart, ideaal in de Sinterklaastijd als gezond alternatief voor al het zoets
- Glutenvrij brood van boekweit en haver
- Simpele en lekkere tomatensoep
- Wortelsoep met korianderpesto
- Pasta alla norma, het lievelingseten van mijn kids
- Zoete aardappelhumus, goed voor de darmgezondheid
Houd mijn website in de gaten, want ik plaats regelmatig nieuwe recepten, of volg mij op Instagram.
Recente reacties