Met twee belangrijke vrouwen in mijn leven die op dit moment zwanger zijn, en na zelf ooit een postnatale depressie te hebben gehad, deel ik dit maar eens. ⁠Vaak krijg je van je verloskundige nog wel te horen dat het belangrijk is om foliumzuur te slikken, maar over andere nutriënten hoor je eigenlijk niets, is mijn ervaring. ⁠Met de juiste en voldoende voedingsstoffen zorg je goed voor jezelf en voor je baby.

Belangrijke voedingsstoffen tijdens de zwangerschap

Vitamine A

Door alle waarschuwingen dat een overschot gevaarlijk zou zijn voor het kind, loop je juist een risico op een tekort, terwijl vitamine A onmisbaar is voor de groei van het kind. In multivitamine- en mineralenpreparaten voor zwangeren zit vaak wel betacaroteen (een voorloper van vitamine A), maar dat zet het lichaam niet altijd efficiënt om in vitamine A.

Foliumzuur

Foliumzuur is vermoedelijk de bekendste vitamine voor tijdens zwangerschap. Het zorgt voor een gezonde ontwikkeling van het zenuwstelsel van het kind, waarmee de kans op spina bifida (open ruggetje) aanzienlijk wordt verlaagd. Ook zorgt een adequate inname van foliumzuur op een verlaging van de kans op vroeggeboorte en zwangerschapsvergiftiging.

Vitamine D

Vitamine D is van belang voor de groei van gezonde spieren en botten. Daarnaast draagt het bij aan de gezondheid en een goed werkend immuunsysteem van zowel de moeder als de baby. Het binnenkrijgen van voldoende vitamine D verlaagt de kans op zwangerschapsvergiftiging en -diabetes en verkleint de kans op astma en auto-immuunziektes bij het kind. Vitamine D is bovendien nodig voor de opname van calcium.

Calcium

Calcium is essentieel voor de aanmaak van het skelet. Voor het kind en het verloop van de zwangerschap is het belangrijk zo’n 1000 mg calcium per dag binnen te krijgen. Vooral in melkproducten zit veel calcium, maar ook groene groenten zijn rijk aan calcium. Het risico op vroeggeboorte en zwangerschapsvergiftiging daalt aanzienlijk bij een adequate inname van calcium. Veel zwangere vrouwen krijgen te weinig binnen en daarom is een calciumsupplement vanaf het tweede semester aan te raden. Kies bij voorkeur voor een organische vorm zoals calciumcitraat, want dit wordt beter opgenomen door het lichaam.

IJzer

IJzer is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen, en voor de aanmaak van de placenta en de ontwikkeling van het kind. Er zijn twee vormen van ijzer: heemijzer (dierlijk en beter opneembaar) en non-heemijzer (plantaardig, minder goed opneembaar). Je kunt de opneembaarheid van non-heemijzer verhogen door tegelijkertijd vitamine C te eten (bijvoorbeeld citroensap over je salade). Granen, peulvruchten, koffie en thee verminderen de opname van non-heemijzer.

Jodium

Een tekort is van invloed op groei en hersenontwikkeling van het kind en wordt in verband gebracht met verhoogd risico op ADHD. Als je onvoldoende zeeproducten en brood met gejodeerd zout eet is het aan te raden dit te suppleren.

Visolie

EPA en vooral DHA zijn van belang voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen. Het gebruik van visolie tijdens de zwangerschap verlaagt de kans op allergieën bij het kind. Wanneer je als zwangere onvoldoende binnenkrijgt worden jouw reserves aangesproken, wat de kans op een postnatale depressie verhoogt.

Probiotica

Om je darmflora en immuunsysteem, en die van het kind te ondersteunen. Het gebruik van probiotica door de moeder vanaf een week of zes voor de geboorte, en de eerste maanden na de geboorte verlaagt de kans op de ontwikkeling van eczeem.

Voorkom tekorten

Een multivitamine- en mineralenpreparaat voor zwangeren van een goed orthomoleculair merk bevat verantwoorde hoeveelheden en de best opneembare stoffen.⁠ Calcium zit onvoldoende in een multi en kun je het beste als apart supplement innemen. Heb je liever persoonlijk advies? Plan gerust een vrijblijvende kennismakingsafspraak in om te zien wat ik voor je kan betekenen.

Volg mij op Instagram als je regelmatig tips op gebied van voeding en suppletie wilt ontvangen.

Ben jij nooit helemaal hersteld na Covid? Lees hier wat je kunt doen.

Please follow and like us: