Het einde van het jaar is voor veel mensen een tijd van bezinning. We denken na over wat we hebben meegemaakt. Over de mooie en minder mooie dingen. Misschien was het een jaar waarin niet zo veel opvallends is gebeurd. Of juist een heel bijzonder jaar, waarin je belangrijke nieuwe stappen hebt gezet. Misschien was het een heel mooi jaar, waarin je het leven hebt geschonken aan een prachtig, gezond kind. Of juist een heel verdrietig jaar, waarin je afscheid hebt moeten nemen van een dierbaar iemand. Voor iedereen is het anders en iedereen ervaart het anders.

Dankbaarheid

Maar zelfs wanneer je vervelende dingen meemaakt, dan kun je daar toch de mooie kant van zien. Wat ik doe om de dingen van de positieve kant te zien? Ik neem elke dag bewust een moment om dankbaar te zijn. Hoe vervelend mijn dag ook is, er is altijd wel iets waarvoor ik dankbaarheid kan voelen. Ik focus me niet op de nare dingen, maar liever op de dingen die mijn dagen glans geven. En dat kunnen heel kleine dingen zijn. Zoals de glimlach van een vreemde, de joviale begroeting van de postbode, het koolmeesje dat zomaar op het randje voor mijn raam komt zitten, een spontaan kopje koffie met een vriendin, een collega een luisterend oor kunnen bieden, een spontane knuffel van een van mijn kinderen.

De voordelen van dankbaarheid

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dankbaarheid een positief effect heeft op  ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Zo ervaren mensen die dankbaarheid beoefenen, minder stress en depressieve gevoelens, en juist vaker een gevoel van overvloed. Dankbaarheid zorgt ervoor dat je gefocust bent op de positieve dingen in het leven. Door dankbaar te zijn, zul je geneigd zijn in mogelijkheden te denken in plaats van in problemen. Het kan ervoor zorgen dat negatieve ervaringen een positieve lading krijgen, bijvoorbeeld door van elke situatie iets te kunnen leren.

Wanneer je dagelijks een paar minuten de tijd neemt om te bedenken waar je dankbaar voor bent, zul je merken dat je steeds minder moeite hoeft te doen om dankbaar te zijn. Je aandacht is gericht op het positieve en je zult daardoor ook steeds meer positieve dingen tegenkomen.

Dankbaarheid en hormonen

Hormonaal gezien gebeurt er ook het een en ander in je lijf wanneer je dankbaarheid beoefent. Op het moment dat je oprechte dankbaarheid voelt, zal de productie van het stresshormoon cortisol afnemen, waardoor je lichaam in een toestand van rust en herstel komt. Dit heeft allerlei positieve gevolgen: je hartslag en bloeddruk gaan omlaag en je immuunsysteem, spijsvertering en organen werken beter.

Dankbaarheid sleept je door moeilijke tijden heen

Ik ben dankbaar voor dankbaarheid. Het helpt mij de moeilijkste ervaringen in mijn leven te doorstaan. Tweeënhalf jaar geleden overleed mijn moeder op veel te jonge leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Natuurlijk is het niet haar dood op zich waar ik dankbaar voor ben. Wat mij helpt, is dankbaar te zijn voor wie ze was, voor het feit dat zij mijn moeder was. Bijvoorbeeld voor haar keuze niet te werken, maar thuis te blijven voor mij en mijn zusjes en na schooltijd altijd met een kopje thee klaar te zitten. Of voor haar niet aflatende inzet als oppas-oma, zelfs toen ze al ziek was. Voor het moment dat we erbij waren toen ze haar laatste adem uitblies.

Ze was altijd jarig op tweede kerstdag en voor de derde keer zal ze er nu niet bij zijn. En hoewel ik dat nog steeds gek en ongelooflijk vind, nog steeds pijnlijk en verdrietig, gaat het eigenlijk best goed met me en voel ik me gelukkig. Juist door naar de mooie dingen te kijken, door te kijken naar wat er wel was. Dank je wel lieve mama dat jij in mijn leven was. We zullen er een mooie tweede kerstdag van maken!

 

Vind je dit mooi klinken en zou je dat ook wel willen, maar geloof je daar voor jezelf niet in. Heb je het idee dat je vastzit en dat je een zetje in de goede richting kunt gebruiken? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek. Ik kijk graag wat ik voor je kan betekenen!

Please follow and like us: