Zelf brood bakken moeilijk? Helemaal niet! Met dit recept voor glutenvrij brood van haver en boekweit staat jouw zelfgebakken brood in een uur op tafel. Het is niet alleen lekkerder, maar ook gezonder dan supermarktbrood. Geen chemische toevoegingen, wel een heerlijke geur in huis! 🍞

Gluten zorgen bij veel mensen voor klachten zoals buikpijn, vermoeidheid of een opgeblazen gevoel. Dit brood is volledig glutenvrij en daardoor een goed alternatief als je gluten wilt vermijden. Perfect voor een ontspannen weekend!

Wat heb je nodig voor glutenvrij brood van haver en boekweit?

Voor een klein brood:

  • 200 gram havervlokken
  • 150 gram boekweitmeel
  • 300 ml water
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels (wijnsteen) bakpoeder
  • 1,5 eetlepel Provençaalse kruiden
  • 25 gram zongedroogde tomaat
  • 30 gram kalamata-olijven
  • 1 eetlepel heel lijnzaad
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • zeezout naar smaak
  • 1 vel bakpapier

Zo maak je glutenvrij brood van haver en boekweit

Verwarm allereerst de oven voor op 180ºC. Doe de eieren in een grote kom en roer los. Maal vervolgens de havervlokken in de blender tot meel en voeg toe aan de eieren. Snijd ondertussen de olijven en zongedroogde tomaten klein. Hierdoor voeg je straks extra smaak toe aan je brood. Voeg dan alle ingrediënten behalve de pitten toe aan de eieren en het meel. Voeg eventueel wat zout toe en meng tot een stevig beslag.

Bekleed daarna de bakvorm met bakpapier en giet het beslag erin. Bestrooi als laatste de bovenkant van het beslag met zonnebloem- en pompoenpitten. Hierdoor krijgt het brood straks een knapperige bovenkant. Zet nu voor ongeveer 35-40 minuten in de voorverwarmde oven en controleer dan of het brood goed gebakken is. Laat even afkoelen voordat je het aansnijdt.

Tips voor nog meer gemak en inspiratie

Gebruik haverzemelen in plaats van havervlokken Deze hoef je niet eerst te malen, en ze bevatten 1,5 keer zoveel vezels als havervlokken. Maak meteen twee broden en vries er eentje in. Zo heb je altijd vers glutenvrij brood van haver en boekweit bij de hand. Ik ben benieuwd of dit recept bij jou ook in de smaak valt!⁠

Wil je meer gezonde recepten proberen? Probeer deze eens:

Op Instagram deel ik ook regelmatig recepten, en andere inspiratie en tips. Volg me daar!

Originele recept is van Juglen Zwaan.

Please follow and like us: