De decembermaand is dé tijd voor gezelligheid, lekker eten en genieten met familie en vrienden. Denk aan pepernoten, chocoladeletters en gevuld speculaas. Heerlijk, maar helaas vaak ongezond. Gelukkig is er een feestelijk en voedzaam alternatief: deze glutenvrije pompoenspeculaastaart.
Deze taart is vrij van gluten, zuivel en chemische toevoegingen, en boordevol goede ingrediënten zoals pompoen, kastanjemeel en kokosolie. Geniet met een gerust hart van dit verantwoorde lekkers tijdens een heerlijk avondje.
Dit heb je nodig voor glutenvrije pompoenspeculaastaart
voor de taart
- 400 gram pompoen
- 150 gram kastanjemeel
- 50 gram arrowroot
- 20 gram speculaaskruiden
- 100 gram kokosbloesemsuiker
- 4 eetlepels kokosolie
- 60 milliliter kokosmelk
- 1/2 theelepel bakingsoda
- scheutje appelciderazijn
- zeezout
- handje geblancheerde amandelen
- handje pecannoten
voor de amandelspijs
- 150 gram amandelmeel
- 3 eetlepels ahornsiroop
- 1 ei
- 2 dessertlepels citroen
Zo maak je de glutenvrije pompoenspeculaastaart
Verwarm de oven voor op 160ºC. Smelt de kokosolie door het een minuut of twee in de opwarmende oven te zetten en laat vervolgens afkoelen. Snij dan de pompoen in blokjes en kook in een minuut of tien gaar met wat zeezout. Giet vervolgens af wanneer het gaar is en pureer met een staafmixer. Voeg daarna alle ingrediënten toe aan de pompoenpuree en spatel het door elkaar tot een luchtig geheel. Voeg als laatste, wanneer het is afgekoeld de kokosolie toe en roer door het beslag. Doe dan de ingrediënten voor de amandelspijs in een kom en roer tot alles goed gemengd is.
Bekleed een ronde bakvorm met bakpapier en verdeel vervolgens de helft van het pompoenspeculaasmengsel over de bodem van de bakvorm. Verdeel daarna de amandelspijs en eindig met nog een laag pompoenspeculaasmengsel. Versier als laatste de taart met witte amandelen en pecannoten.
Zet de taart dan voor ongeveer 45 minuten in de oven. Als het lukt, laat de taart dan een dagje staan, dan is hij steviger en nog lekkerder!
Meer gezonde inspiratie
Is jouw familie ook fan van deze glutenvrije pompoenspeculaastaart? Probeer dan ook eens mijn andere gezonde recepten:
- Ayurvedische havermoutpap
- Autumn smoothie bowl
- Glutenvrije granola
- Golden milk, als gezond alternatief voor koffie
- Bananenbrood met appel en cranberry
- Glutenvrij brood van boekweit en haver
- Simpele en lekkere tomatensoep
- Wortelsoep met korianderpesto
- Pasta alla norma, het lievelingseten van mijn kids
- Zoete aardappelhumus, goed voor de darmgezondheid
Blijf mijn website volgen, want er komen regelmatig nieuwe recepten online! Of volg mij op Instagram.
De inspiratie voor dit recept komt van eetpaleo.nl.
Recente reacties