De decembermaand is dé tijd voor gezelligheid, lekker eten en genieten met familie en vrienden. Denk aan pepernoten, chocoladeletters en gevuld speculaas. Heerlijk, maar helaas vaak ongezond. Gelukkig is er een feestelijk en voedzaam alternatief: deze glutenvrije pompoenspeculaastaart.

Deze taart is vrij van gluten, zuivel en chemische toevoegingen, en boordevol goede ingrediënten zoals pompoen, kastanjemeel en kokosolie. Geniet met een gerust hart van dit verantwoorde lekkers tijdens een heerlijk avondje.

Dit heb je nodig voor glutenvrije pompoenspeculaastaart

voor de taart

  • 400 gram pompoen
  • 150 gram kastanjemeel
  • 50 gram arrowroot
  • 20 gram speculaaskruiden
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 4 eetlepels kokosolie
  • 60 milliliter kokosmelk
  • 1/2 theelepel bakingsoda
  • scheutje appelciderazijn
  • zeezout
  • handje geblancheerde amandelen
  • handje pecannoten

voor de amandelspijs

  • 150 gram amandelmeel
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 1 ei
  • 2 dessertlepels citroen

Zo maak je de glutenvrije pompoenspeculaastaart

Verwarm de oven voor op 160ºC. Smelt de kokosolie door het een minuut of twee in de opwarmende oven te zetten en laat vervolgens afkoelen. Snij dan de pompoen in blokjes en kook in een minuut of tien gaar met wat zeezout. Giet vervolgens af wanneer het gaar is en pureer met een staafmixer. Voeg daarna alle ingrediënten toe aan de pompoenpuree en spatel het door elkaar tot een luchtig geheel. Voeg als laatste, wanneer het is afgekoeld de kokosolie toe en roer door het beslag. Doe dan de ingrediënten voor de amandelspijs in een kom en roer tot alles goed gemengd is.

Bekleed een ronde bakvorm met bakpapier en verdeel vervolgens de helft van het pompoenspeculaasmengsel over de bodem van de bakvorm. Verdeel daarna de amandelspijs en eindig met nog een laag pompoenspeculaasmengsel. Versier als laatste de taart met witte amandelen en pecannoten.

Zet de taart dan voor ongeveer 45 minuten in de oven. Als het lukt, laat de taart dan een dagje staan, dan is hij steviger en nog lekkerder!

Meer gezonde inspiratie

Is jouw familie ook fan van deze glutenvrije pompoenspeculaastaart? Probeer dan ook eens mijn andere gezonde recepten:

Blijf mijn website volgen, want er komen regelmatig nieuwe recepten online! Of volg mij op Instagram.

De inspiratie voor dit recept komt van eetpaleo.nl.

Please follow and like us: