Ik kende haar al een tijd en ze had me wel eens laten weten dat ze last had van hormonale schommelingen. Ze was met haar klachten de afgelopen jaren bij huisarts en gynaecoloog geweest. Zij adviseerden haar hormonen te slikken om ze te stabiliseren, maar die maakten haar somber en onrustig. Dat was geen oplossing. Dus had ze het eigenlijk al een beetje voor lief genomen, ‘dit hoort er blijkbaar bij’. Toch vroeg ze of we niet eens een officiële afspraak konden maken om haar klachten onder de loep te nemen. Maar om de een of andere reden kwam het er niet van. Tot ze een keer bij mij aan de thee zat en ik ernaar vroeg. Ja, dat was misschien toch wel fijn, om daar eens serieus naar te kijken. Hoe konden we haar hormonen in balans brengen?

Veel klachten door hormonale disbalans

Ik had die ochtend genoeg tijd en dus gingen we meteen maar van start. Ze zat tegenover me en vertelde me al haar klachten. De dagen tussen haar eisprong en de eerste dag van haar menstruatie had ze last van pijn, stijfheid in knieën, handen en voeten, versnelde hartslag, duizeligheid, ontzettende jeuk, hevige transpiratie, slapeloosheid, oververmoeidheid, prikkelbaarheid, onzekerheid en een onverzadigbare behoefte aan brood. En dan had ze nog astma, maar dat was de hele maand aanwezig.

Klachten die je serieus moet nemen

Wanneer je hormonen uit balans raken, kunnen er veel klachten ontstaan, dat weet ik als geen ander. Maar deze lijst met klachten! Zij verkeerde maandelijks bijna twee weken lang in een haast onleefbare toestand, kon ik me zo voorstellen. Ik liet haar verder vertellen en luisterde begripvol. Maar toen zei ze iets, waar ik oprecht van schrok. Ze vertelde dat wanneer zij tijdens deze periode ’s ochtends een stukje ging wandelen, ze heel wazig begon te zien. Dat was een duidelijk signaal dat haar hormonen niet in balans waren. In combinatie met de onverzadigbare behoefte aan brood en koolhydraten dacht ik aan (een voorstadium van) diabetes 2. Ik schrok er zo van dat ik eventjes uit mijn rol viel en niet kon voorkomen dat mijn ogen groot werden. Zij zag het en ik verontschuldigde mij. Ik zei dat het niet mijn bedoeling was geweest haar aan het schrikken te maken, maar dat ik dit een ernstige klacht vond die zij serieus moest nemen.

Een haalbaar plan om hormonen in balans te brengen

Samen stelden we een plan voor haar op. Zij moest minder last gaan krijgen van deze rij met klachten, en het moest haalbaar zijn binnen haar drukke leven als werkende moeder. Ze vertelde me wat zij normaal gesproken at en dat ze erg van koken en bakken hield. Ik vertelde haar welke ingrediënten ze beter kon laten staan en welke voedingsstoffen ze juist wel moest eten. Een van de belangrijkste stappen was het aanpakken van haar voeding om haar hormonen in balans te brengen. Ik legde uit welke voedingsstoffen je wel en niet moet combineren en welke producten ze kon vervangen door gezondere varianten. Ik liet haar zien waar ze op moest letten tijdens het boodschappen doen en gaf ik haar nog wat lekkere en gezonde recepten.

Met frisse moed aan de slag

Ze ging met frisse moed aan de slag, vastbesloten er een succes van te maken. Elke week kreeg ik een update van haar. Het effect van haar inspanningen om haar hormonen in balans te brengen werd al snel zichtbaar. De dagen voor haar eerstvolgende menstruatie had ze zich wat vermoeid gevoeld, niet de hele nacht kunnen doorslapen, en een lichte pijn in haar knieën gevoeld. Maar het was een wereld van verschil met hoe ze zich normaal gesproken voelde. En de rest van haar klachten was helemaal verdwenen! Zelfs de medicatie voor haar astma had zij al vijf weken niet gebruikt!

Hormonen in balans: pure winst voor je gezondheid

Als bonus was ze in die vijf weken ook nog eens 11 kilo afgevallen. Ze had al heel wat diëten gevolgd en dat voelde altijd als een straf. Ze had dan altijd honger, vond het vermoeiend en ingewikkeld en ze bereikte nooit haar doel. Sterker: ze was aan het einde van de rit meestal zwaarder dan toen ze begon. Maar nu kostte het haar geen enkele moeite. Ik vroeg haar hoe het zo’n verschil kon maken. Ze vertelde me dat het moment dat mijn ogen groot werden van schrik voor haar een omslagpunt hadden betekend. Er moest iets veranderen! Door mijn uitleg over wat voedingsstoffen doen in je lichaam en welke invloed zij hebben op hormonen, wist ze waarom ze het deed en was ze gemotiveerd. Daarbij waren de nieuwe maaltijden ook nog eens heel lekker en vroeg ze zich af waarom ze dit niet jaren eerder had geweten. Ze was blij dat ze haar hormonen in balans had kunnen brengen en zoveel winst voor haar gezondheid had behaald.

Wil jij ook je hormonen in balans brengen?

Heb jij ook zo’n last van je maandelijkse cyclus en ben je dat helemaal zat? Zou je ook graag je hormonen in balans brengen? Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvende afspraak en om te zien wat ik voor je kan betekenen. Of wil je eerst nog wat meer informatie, lees dan bijvoorbeeld mijn blogs over de negatieve invloed van suiker en gluten op je hormoonbalans, het verrassende voedingsmiddel dat kan helpen PMS-klachten te verminderen, de positieve invloed van groente op je hormoonbalans, verborgen tekenen van hormoontekorten, overgang, hormoonbalans door de juiste training, juiste voeding voor meer energie tijdens je cyclus, energie en balans na een burn-out, en over oestrogeendominantie. Of volg mij op Instagram.

Please follow and like us: