Zo’n dertien jaar geleden kwam er toevallig een boek over voeding op mijn pad. Ik had me daar nooit eerder in verdiept, maar had wel dagelijks last van mijn darmen: altijd een opgeblazen gevoel en buikpijn na het eten. Ik dacht dat dit gewoon bij mij hoorde, maar – zo stond in het boek geschreven – daar was veel aan te doen, en dus volgde ik de adviezen die in het boek stonden op. Mijn klachten verdwenen geleidelijk, ik barstte van de energie en viel blijvend een kilo of zeven af!

Maar toen ik eind 2012 moeder werd, begon het gesodemieter opnieuw. Deze keer niet alleen lichamelijk, maar vooral ook mentaal: ik had het gevoel mijzelf kwijt te zijn en snapte niks meer van de wereld om mij heen. Steeds hoorde ik dat het ook niet niks is, zwanger zijn, moeder worden en weer ontzwangeren. Je hormoonhuishouding staat totaal op zijn kop! Ik ging aan yoga en meditatie doen en verdiepte mij in de wisselwerking tussen voeding en hormonen. Het bezig zijn met mindfulness en het aanpassen van mijn dieet zetten mij weer op de rails.

Belangrijkste tip

Ik wist niet dat voeding zo’n belangrijke rol speelde in hoe je je mentaal en fysiek kunt voelen. Ik ga jullie in een reeks van blogs vertellen wat mijn voornaamste inzichten waren. De eerste en belangrijkste tip die ik zou kunnen geven is: dring de hoeveelheid suikers en snelle koolhydraten sterk terug. Je zult niet alleen je hormonen meer in balans brengen en je immuunsysteem verbeteren, maar in de meeste gevallen ook nog eens blijvend afvallen. Misschien lang niet voor iedereen een doel op zich, maar voor velen toch een leuke bijkomstigheid.

Suiker berooft je van je balans en energie

De overvloed aan suikers in onze moderne voeding zorgt er namelijk voor dat de bloedsuikerspiegel vaak hoog is, waardoor de alvleesklier constant het hormoon insuline produceert. Deze ongezonde situatie draagt bij aan vetopslag en veroudering, en kan veel welvaartsziekten, zoals obesitas, diabetes 2, hart- en vaatziekten en kanker veroorzaken.

De overproductie van insuline brengt daarnaast ook andere hormonen uit balans. Zo raken de hormonen die voor het gevoel van honger en verzadiging zorgen bijvoorbeeld verstoord. En zorgt het eten van suikers voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol, wat onder andere weer van invloed is op de verhouding van de hormonen progesteron en oestrogeen. Verstoring in deze balans kan allerlei vervelende klachten geven zoals prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, slaapstoornissen, depressies, hoofdpijn, vocht vasthouden, pijnlijke en gespannen borsten, cellulitis en acne.

Suikers zijn koolhydraten

Uiteraard heeft je lichaam koolhydraten nodig! Ze zijn onmisbaar voor onder andere de hersenen en rode bloedlichaampjes. Maar eet ze in de vorm van verse (bij voorkeur biologische) groenten, fruit, peulvruchten en kies voor ongeraffineerde koolhydraten, zoals zilvervliesrijst, haver, quinoa en boekweit. En eet zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten, zoals suiker, witbrood, pasta, witte rijst, meel, koek, snoep, chocola.

Let op verborgen suikers

Kijk wanneer je boodschappen doet goed op de etiketten. Soms lijkt het alsof er geen suiker in een product zit, maar suiker heeft allerlei schuilnamen. Zoals: glucose(stroop), glucosefructose(stroop), fructose, dextrose, sucrose, sacharose, melasse(-stroop), maltodextrine, karamel, lactose, monosacharide, disacharide, muscovado, polysachariden, agave, agavenectar, ahornsiroop, treacle, stevia, high corn fructose syrup, 100% natuurlijke suiker en fruitconcentraten. Maar het allerbeste is natuurlijk om zelf je maaltijden te bereiden met alleen maar verse producten, zonder pakjes en zakjes; dan weet je precies wat erin gaat!

Slimme trucjes

Ongeraffineerde koolhydraten dus en zo min mogelijk snelle suikers en witmeelproducten is het devies. Maar zo nu en dan eens kunnen zondigen, zou natuurlijk wel fijn zijn. En gelukkig kun je dat ook (met mate!) doen, door je lichaam een beetje om de tuin te leiden. Door koolhydraten samen te eten met vetten, eiwitten of vezels kun je de opnamesnelheid vertragen en daarmee je bloedsuikerspiegel in bedwang houden. Ik geniet nog bijna dagelijks van een stuk chocola, maar neem er wel altijd een klein handje nootjes bij! smile

De eerste stap

Alleen het schrappen van suikers kan al een heel groot verschil voor je betekenen. Maar wanneer dit niet het gewenste resultaat oplevert, kun je nog veel meer doen om je balans en energie terug te krijgen. Lees erover in mijn volgende blogs.

Heb jij ook het gevoel dat je jezelf kwijt bent en wil je daar graag aan werken, maar vind je het lastig om dat alleen aan te pakken? Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvende afspraak. Ik kijk graag wat ik voor je zou kunnen betekenen.

Please follow and like us: