Afgelopen weekend had ik een teamuitje met mijn collega’s van bbb healthboutique Haarlem. Naast dat het gewoon heel erg gezellig was, was er ook ruimte om van elkaar te leren. Zo mocht ik een workshop geven over mijn specialisatie én favoriete onderwerp: hormonen. En hoewel ik met deze materie met gemak een tienweekse cursus zou kunnen vullen, was daar uiteraard geen ruimte voor. De onderwerpen die ik kon bespreken waren dus beperkt, maar ik koos voor drie zaken die wij regelmatig tegenkomen bij onze leden van bbb: insulineresistentie, stress en een disbalans in de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron.

Ingenieus systeem 

Hoewel dit natuurlijk heel verschillende ongemakken zijn, zie je bij verschillende disbalansen vaak dat wanneer er één hormoon gaat haperen er meer hormonen ontregeld raken. Het hormoonstelsel is een heel ingenieus systeem dat allemaal met elkaar in verbinding staat. Zo produceert iemand die te veel suikers eet constant insuline, om ervoor te zorgen dat de bloedsuikerspiegel niet te hoog wordt. Een overproductie van insuline kan er vervolgens toe leiden dat de hormonen die het gevoel van honger en verzadiging regelen verstoord raken.

Daarnaast zorgt het eten van suikers voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol, wat onder andere weer een negatieve invloed heeft op de aanmaak van het hormoon progesteron, en daarmee op de verhouding ten opzichte van oestrogeen. Dat zijn een hoop termen achter elkaar, maar wat belangrijk is om te onthouden: iets simpels als het eten van te veel suikers kan dus je hele hormoonhuishouding in de war schoppen.

Groenten, groenten en nog eens groenten!

De drie voorbeelden van hormonale disbalansen, die ik aanhaalde tijdens het teamuitje hadden als overeenkomstige remedie: eet meer groenten. Wil je je cellen gevoeliger maken voor insuline, wil je je stress verlagen, of wil je de verhouding tussen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron in balans brengen? In alle gevallen gaat op: eet 500 tot 800 gram groenten per dag. Een van de belangrijkste adviezen die ik je zou kunnen geven wanneer je hormonen uit balans zijn!

Een stabiele bloedsuikerspiegel en minder stress

Groenten zitten vol vezels die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel veel stabieler blijft. Daarmee hoeft er dus minder insuline aangemaakt te worden en zullen de insulinereceptoren in je lichaam weer gevoeliger worden. Hiermee zul je bijvoorbeeld de kans op het ontwikkelen van diabetes en hart- en vaatziekten enorm verkleinen.

Een stabiele bloedsuikerspiegel alleen zorgt al voor minder stress. Maar daarnaast zorgen de vezels in de groenten ervoor dat je je goede darmbacteriën voedt. En zoals je misschien wel weet is de conditie van onze darmflora van invloed op het functioneren van onze hersenen, en daarmee op ons stressniveau. Stress verbruikt veel magnesium en (met name groene blad-) groenten zijn een goede leverancier van magnesium. Zink en vitamine C verbeteren je immuunsysteem en verhogen je weerstand, en daarmee ook je weerbaarheid tegen stress. Beide zijn volop aanwezig in groene bladgroenten.

Vrouwelijke hormonen

En wat kunnen groenten doen voor mijn vrouwelijke hormonen? Door alle chemische stoffen in onze voeding, verzorgingsproducten en in onze omgeving, hebben veel vrouwen te maken met oestrogeendominantie. Dit komt doordat deze stoffen zich in ons lijf gedragen als oestrogeen, maar met een veel sterkere werking dan onze lichaamseigen oestrogenen. En dat veroorzaakt klachten als prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, slaapstoornissen, depressies, hoofdpijn, vocht vasthouden, pijnlijke en gespannen borsten, cellulitis en acne. Met het eten van groenten ondersteun je je lever bij de afbraak van het teveel aan oestrogenen in je lichaam.

Nu even praktisch

Ik hoor je denken: hallo zeg, 500 tot 800 gram groente op een dag… hoe krijg ik dat weg?! Het is makkelijker dan je denkt, maar het vraagt wel om wat aanpassingen en creativiteit. Start je dag bijvoorbeeld met een groentesap of een groene smoothie op basis van wortel, bietjes, bleekselderij, komkommer en venkel bijvoorbeeld. Ik voeg er altijd een aantal blokjes biologische diepvriesspinazie of -boerenkool aan toe, en een stuk citroen of ander stuk fruit voor de smaak. Hoppa, de eerste 300 gram groente heb je al binnen!

Neem als ontbijt een lekkere groente-omelet (misschien heb je nog wat over van gisteren?). Vervang tijdens de lunch dat eeuwige broodje kaas eens door een lekkere salade. Maak hem extra vullend door er gezonde vetten en eiwitten aan toe te voegen, zoals avocado, een stukje vis, een gekookt eitje, noten en zaden. Eet rauwkost als tussendoortje. Eventueel dippen in een zelfgemaakte hummus. Zorg dat groenten bij je avondeten de hoofdrol spelen. Een klein schepje rijst, pasta of aardappels en een flinke berg groenten. Roerbak met een knoflookje en verse kruiden en eventueel een stukje vis of vlees(vervanger) erbij. Smullen maar! 😋

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Vind je die creativiteit lastig? Download mijn gratis e-book met snelle recepten voor meer energie. Vermoed je dat jouw hormonen uit balans zijn en wil je daar graag iets aan doen, maar lukt het je niet alleen of weet je niet hoe? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek om te kijken wat ik voor je kan betekenen.

Please follow and like us: