Denk aan een prettig moment
Gekke mensen die je kent
Plekken waar je veel om geeft
Dingen die je hebt beleefd
Hoe dol je op iets bent
En je zweeft, en je zweeft, en
je zweeft

(…)

Peter Pan wil zijn nieuwe vrienden leren vliegen, maar die denken dat hij gek is geworden: ‘vliegen?!’ Maar Peter Pan zegt: ‘er is niks aan, iedereen kan het. Denk gewoon aan een prettig moment.’ Hoewel het verhaal van Peter Pan een sprookje is, zit er wel een belangrijke kern van waarheid in: we zijn tot veel meer in staat dan we zelf vaak denken. Om te kunnen groeien moeten we ons buiten onze comfortzone begeven en dat is soms eng. Gelukkig zijn er verschillende technieken om je een handje te helpen. Ik bespreek er hier drie die ik zelf vaak gebruik.

Hartcoherentie

Vergelijkbaar met Peter Pan’s techniek, is het toepassen van hartcoherentie, dat positieve gevoelens en prestaties kan bevorderen. Om zover te komen begin je met tweemaal diep te ademen en de adem te verlengen. Stel je voor dat je door je hart ademhaalt en blijf daarbij langzaam ademhalen. Maak hierna contact met het gevoel van warmte of ruimte dat in de borst ontstaat door bijvoorbeeld aan een kind te denken waarvan je houdt. Wanneer je gaat glimlachen is dat een teken dat de hartcoherentie tot stand is gekomen.

Zelf denk ik graag terug aan een middag tijdens mijn wereldreis, toen ik als een kind urenlang heb geschommeld op een hoge schommel: alsof ik zweefde! Als ik er op deze manier aan terugdenk heb ik het gevoel dat ik de hele wereld aankan!

NLP

Ook NLP (neurolinguïstisch programmeren) gaat ervan uit dat we door middel van taal invloed hebben op onbewuste breinprocessen. Zelf was ik er altijd van overtuigd dat ik slecht was in spreken in het openbaar. Totdat ik een keer echt moest van mijzelf, namelijk op de crematie van mijn moeder. Ik vertelde mijzelf dat ik het wél kon en dat ik het voor mijn moeder deed. Ik geloofde erin en was de rust zelve. Het werkte! Mijn verhaal ging precies zoals ik wilde en het gaf me een enorme voldoening. Steeds als ik nu voor een moeilijke opgave sta, ga ik in gedachten terug naar dat moment: ik denk op dezelfde manier en ik laat dezelfde rust en liefde over me heen komen en dan lukt het!

Ademhaling

En dan is er nog de ademhaling. Wanneer ik onzeker ben en stress voel opkomen, merk ik dat mijn adem hoog zit en versneld is. Als ik op zo’n moment met mijn aandacht naar mijn ademhaling ga door bewust langzamer en dieper te ademen, dan voel ik dat mijn hartslag daalt en dat ik rustiger wordt. Op deze manier weet ik mijn zenuwen weer onder controle te krijgen. De ademhalingsoefeningen hebben een uitwerking op het hele brein en zijn daarmee een unieke methode om lichaam en geest te beheersen.

Vliegen kan dan weliswaar niet, maar tot grote hoogten stijgen zeker wel!

Meer lezen?

  • Over hartcoherentie: Uw brein als medicijn van Dr. David Servan-Schreiber
  • Over NLP: Je ongekende vermogens van Anthony Robbins
  • Over ademhaling: Verademing van Bram Bakker en Koen de Jong

 

Zou jij dolgraag willen werken aan jouw persoonlijke groei? Maar lukt het maar niet, weet je niet hoe, vind je het gewoon doodeng, of is er een andere reden? Een goede coach kan je helpen de juiste motivatie te vinden en stappen te zetten. Ik kijk er graag samen naar met je. Maak vrijblijvend een eerste afspraak.

Please follow and like us: