Mijn zus rolde met haar grote ogen en dacht waarschijnlijk iets van ‘Noor heeft weer eens iets nieuws ontdekt hoor…’. ‘Maar dat kan toch niet goed zijn, je moet wel eten Noor!’ Dus ik legde haar uit waar ik mee bezig was: intermittent fasting, een vorm van vasten waarbij je dagelijks eet in een raam van bijvoorbeeld acht uur en jezelf de overige zestien uur van eten onthoudt. De periodes kunnen ook langer of korter zijn.
 

Mezelf als proefkonijn

Als voedings- en hormoondeskundige had dit al langer mijn interesse, maar ik had het zelf nog nooit voor een langere periode geprobeerd. Nu leef ik al jaren heel bewust en verantwoord om mijn gezondheid zo goed mogelijk te houden, maar één ding lukt me maar niet. Ik loop sinds begin 2017 rond met een chronische bijholteontsteking en wat ik ook doe, het gaat niet over. Ik legde mijn zusje uit dat ik daar nu eindelijk eens van af wil en hoe intermittent fasting daar misschien aan zou kunnen bijdragen.
 

Maar wat en wanneer eet je dan?

Bijna zes weken eet ik nu alleen tussen 12.00 en 20.00 uur. Soms eet ik twee maaltijden en de andere keer drie. Als ontbijt neem ik vaak havermoutpap met geroosterde noten en fruit. Of als ik meer trek in hartig heb, eet ik een lekkere groenteomelet. Als ik tijd heb lunch ik om een uur of 15.00 met een goed gevulde salade met bijvoorbeeld avocado, een eitje en een stukje vis. Heb ik minder tijd dan kies ik voor een eiwit-shake met diverse bladgroenten, fruit, zaden en nog wat poedertjes zoals spirulina, maca en rauwe cacao. En ’s avonds eet ik gewoon gezellig met mijn gezin met de pot mee.
 

Maar heb je dan geen honger?

Van 20.00 tot 12.00 uur de volgende dag eet ik dus niet. En geloof het of niet: ik heb geen moment honger. Een groot deel van deze zestien uur slaap ik sowieso en de overige uren tot aan mijn ontbijt drink ik veel water en (kruiden)thee. Op de momenten dat ik wel eet, eet ik zo uitgebreid en voedzaam dat ik alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijg.
 

Bijholteontsteking oplossen?

In onze moderne maatschappij zijn we gewend geraakt om de hele dag door maar eten in ons mond te stoppen. En daar zijn onze lijven eigenlijk niet op gebouwd. Het menselijk lichaam is gebouwd op schaarste en functioneert veel beter wanneer we maar enkele keren (lees 1 à 2, maximaal 3 keer) eten. Na het nuttigen van een maaltijd stijgt de bloedsuikerspiegel en moet de alvleesklier insuline aanmaken om deze weer omlaag te brengen en de glucose naar de cellen te vervoeren. Als je daarna flink gaat bewegen, zal je lichaam deze energie goed kunnen gebruiken, maar wanneer je op je luie krent gaat zitten, zal je lichaam de glucose opslaan in je vetcellen. Oftewel: je wordt dikker en ongezonder. Daarnaast is het zo, dat wanneer we de hele dag eten, ons lichaam constant bezig met het verwerken van dit voedsel. En dat vraagt een hoop energie. Energie die je lichaam niet aan andere zaken kan besteden, aan achterstallig onderhoud bijvoorbeeld, zoals een chronische bijholteontsteking.
 

En helpt het?

Wat ik vooral merk is het verschil in mijn energieniveau; ik voel me gewoon fitter! Bijkomend voordeel is dat ik ’s ochtends minder tijd nodig heb om de deur uit te komen. Daarentegen was mijn ontsteking niet meteen na een paar dagen vasten als sneeuw voor de zon verdwenen. Dat zou misschien ook niet realistisch zijn om te verwachten. Gezien de tijd die ik er al mee rondloop, kan ik me voorstellen dat mijn lichaam enige tijd nodig heeft om op te ruimen. Maar na de eerste zes weken merk ik al een aanzienlijke verbetering en ik heb goede hoop dat ik binnenkort weer helemaal vrij kan ademhalen!

 

Wil jij ook aan de slag met je gezondheid en wil je je voeding aanpassen? En kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Neem gerust contact met me op voor het maken van een vrijblijvende kennismakingsafspraak. Dan kijken we samen wat ik voor jou kan betekenen!

Please follow and like us: