Zondag 3 april hield ik mijn bijeenkomst ‘Noor bespreekt’ bij bbb health boutique in Haarlem. Het was de eerste in een reeks en ging deze keer over herstellen na Covid. Het heeft mij de afgelopen twee jaar namelijk zeer verbaasd dat er in de reguliere media in het kader van de pandemie zo weinig aandacht was voor voeding en leefstijl. Ook het tegenkomen van aanzienlijke aantallen mensen met restverschijnselen van Covid bracht mij op het idee om dit eens te bespreken. En zo geschiedde.

Herstellen na Covid

Een van de belangrijkste adviezen om te herstellen na Covid, die ik gisteren gaf was: kies voor voeding die rijk is aan polyfenolen.⁠ Bij mensen die restklachten overhouden na het doormaken van Covid – ook wel chronisch Covid syndroom (CCS) genoemd – lijkt onder andere een slechte darmgezondheid een rol te spelen. Polyfenolen kunnen bijdragen aan de darmgezondheid door de groei van gezonde bacteriën te bevorderen en de schadelijke bacteriën juist te bestrijden. ⁠Daarnaast hebben sommige polyfenolen een antivirale en of onstekingsremmende werking.

Nog meer gezondheidseffecten

Je kunt ze dus inzetten als je herstellende bent van Covid, maar ze hebben nog meer positieve gezondheidseffecten. Zo hebben ze een krachtige antioxidatieve en ontstekingsremmende werking, kunnen ze de bloedsuikerspiegel verlagen, en wordt er verondersteld dat ze het risico op hart- en vaatziekten en kanker kunnen verlagen. Daarnaast kunnen polyfenolen het geheugen en de concentratie verbeteren.⁠

Plantaardig

Polyfenolen vind je in verschillende planten, zoals: fruit, groenten, kruiden, specerijen en thee. Per eenheid van 100 gram bevat kruidnagel de meeste polyfenolen van alle voedingsmiddelen. Maar ja, wie eet er in hemelsnaam 100 gram kruidnagel in één keer?! De eerste fruitsoort in de lijst met meest polyfenolrijke voedingsmiddelen is blauwe bessen.⁠ En wat je misschien niet zou verwachten: ook cacao en donkere chocolade (>70% cacao) zijn zeer rijk aan polyfenolen. ⁠

Als je op meerdere fronten aan je gezondheid wilt werken, doe je er goed aan wat vaker polyfenolen tot je te nemen. Hieronder vind je de lijst per soort voedingsstof op alfabetische volgorde:

Fruit

Aardbeien
Abrikozen
Appels
Blauwe bessen
Bramen
Citroen
Frambozen
Granaatappels
Grapefruit
Kersen
Nectarines
Peren
Perziken
Pruimen
Rode en witte druiven
Rode en zwarte bessen
Vlierbessen
Zwarte appelbessen

Noten en zaden

Amandelen
Hazelnoten
Kastanjes
Lijnzaad
Pecannoten
Walnoten

Groenten

Aardappelen
Andijvie
Artisjokken
Asperges
Broccoli
Rode en witte uien
Rode slasoorten
Roodlof
Sjalotjes
Spinazie
Wortels

Peulvruchten

Sojamelk en -yoghurt
Soja-vleesvervanger
Taugé
Tempé
Tofoe
Witte bonen
Zwarte bonen

Granen

Haver
Rogge
Volkorentarwe

Kruiden en specerijen

Citroenverbena
Gedroogde basilicum
Gedroogde kruizemunt
Gedroogde marjolein
Gedroogde pepermunt
Gedroogde peterselie
Gember
Kaneel
Karwijzaad
Kerrie
Komijn
Kruidnagel
Mexicaanse oregano
Rozemarijn
Salie
Selderiezaad
Steranijs
Tijm

Overige

Azijn
Cacaopoeder
Donkere chocolade
Groene thee
Kappertjes
Koffie
Koolzaadolie
Olijven en olijfolie
Rode wijn
Zwarte thee

Hulp nodig?

Wil jij graag aan je gezondheid werken, maar kun je daar wel wat begeleiding bij gebruiken? Plan gerust een vrijblijvende kennismakingsafspraak om te zien wat ik voor jou kan betekenen.

Please follow and like us: