Zondag 3 april hield ik mijn bijeenkomst ‘Noor bespreekt’ bij bbb health boutique in Haarlem, de eerste in een reeks. Omdat het mij de afgelopen twee jaar zeer heeft verbaasd dat er in de reguliere media in het kader van de pandemie zo weinig aandacht was voor voeding en leefstijl, ging deze editie over heeft herstellen na Covid. Daarnaast bracht het tegenkomen van aanzienlijke aantallen mensen met restverschijnselen van Covid mij op het idee om dit eens te bespreken. Dus zo geschiedde. Tijdens de bijeenkomst kwam naar voren dat polyfenolen een belangrijke rol kunnen spelen voor herstel na Covid.
Herstellen na Covid
Een van de belangrijkste adviezen om te herstellen na Covid, die ik gisteren gaf was: kies voor voeding die rijk is aan polyfenolen. Want bij mensen die restklachten overhouden na het doormaken van Covid – ook wel chronisch Covid syndroom (CCS) genoemd – lijkt onder andere een slechte darmgezondheid een rol te spelen. Met name polyfenolen kunnen bijdragen aan de darmgezondheid door de groei van gezonde bacteriën te bevorderen en de schadelijke bacteriën juist te bestrijden.
Nog meer gezondheidseffecten
Je kunt ze dus inzetten als je herstellende bent van Covid, maar ze hebben nog meer positieve gezondheidseffecten. Zo hebben ze bijvoorbeeld een krachtige antioxidatieve en ontstekingsremmende werking, kunnen ze de bloedsuikerspiegel verlagen, en wordt er verder verondersteld dat ze het risico op hart- en vaatziekten en kanker kunnen verlagen. Bovendien kunnen polyfenolen het geheugen en de concentratie verbeteren.
Plantaardig
Als je op meerdere fronten aan je gezondheid wilt werken, dan doe je er dus goed aan wat vaker polyfenolen tot je te nemen. Om het je wat makkelijker te maken, vind je hieronder een lijst met polyfenolrijke voedingsmiddelen per voedingssoort op alfabetische volgorde:
Fruit
Aardbeien
Abrikozen
Appels
Blauwe bessen
Bramen
Citroen
Frambozen
Granaatappels
Grapefruit
Kersen
Nectarines
Peren
Perziken
Pruimen
Rode en witte druiven
Rode en zwarte bessen
Vlierbessen
Zwarte appelbessen
Noten en zaden
Amandelen
Hazelnoten
Kastanjes
Lijnzaad
Pecannoten
Walnoten
Groenten
Aardappelen
Andijvie
Artisjokken
Asperges
Broccoli
Rode en witte uien
Rode slasoorten
Roodlof
Sjalotjes
Spinazie
Wortels
Peulvruchten
Sojamelk en -yoghurt
Soja-vleesvervanger
Taugé
Tempé
Tofoe
Witte bonen
Zwarte bonen
Granen
Haver
Rogge
Volkorentarwe
Kruiden en specerijen
Basilicum (gedroogd)
Citroenverbena
Gember
Kaneel
Karwijzaad
Kerrie
Komijn
Kruidnagel
Kruizemunt (gedroogd)
Marjolein (gedroogd)
Mexicaanse oregano
Pepermunt (gedroogd)
Peterselie (gedroogd)
Rozemarijn
Salie
Selderiezaad
Steranijs
Tijm
Overige
Azijn
Cacaopoeder
Donkere chocolade
Groene thee
Kappertjes
Koffie
Olijven en olijfolie
Rode wijn
Zwarte thee
Polyfenolen vind je in verschillende planten, zoals: fruit, groenten, kruiden, specerijen en thee. Per eenheid van 100 gram bevat kruidnagel de meeste polyfenolen van alle voedingsmiddelen. Maar ja, wie eet er in hemelsnaam 100 gram kruidnagel in één keer?! De eerste fruitsoort in de lijst met meest polyfenolrijke voedingsmiddelen is blauwe bessen. En wat je misschien niet zou verwachten: ook cacao en donkere chocolade (70% cacao) zijn zeer rijk aan polyfenolen.
Polyfenolen in je dagelijkse voeding
Polyfenolen kunnen dus een veelzijdige toevoeging zijn aan een gezonde leefstijl. Door regelmatig polyfenolrijke producten te eten, kun je niet alleen bijdragen aan je herstel na Covid maar ook aan je algemene gezondheid. Of je nu kiest voor een kopje groene thee, een handje blauwe bessen, of een blokje pure chocolade, je werkt op een natuurlijke manier aan het versterken van je lichaam.
Hulp nodig?
Wil jij graag aan je gezondheid werken, maar kun je daar wel wat begeleiding bij gebruiken? Plan dan gerust een vrijblijvende kennismakingsafspraak om te zien wat ik voor jou kan betekenen. En wil je regelmatig tips en inspiratie, volg mij dan op Instagram.
Foto: Lisa Fotios
Recente reacties