Selecteer een pagina

Voor de koude en gure herfst- en winterochtenden is dit een heerlijk verwarmend ontbijt: ayurvedische havermoutpap met kruiden als kaneel, gember en kruidnagel.⁠

Let food be thy medicine

En naast dat het lekker en verwarmend is, is het ook nog eens een gezond ontbijt door de kruiden en vezels die erin zitten. Kaneel bijvoorbeeld heeft een positief effect op de hormoonbalans doordat het een regulerende werking heeft op de bloedsuikerspiegel. Daarnaast heeft het een antibacteriële werking en is het een krachtige antioxidant.⁠ Gember werkt ontstekingsremmend en kan worden gebruikt als pijnstiller bij bijvoorbeeld hoofdpijn of migraine. Ook is het te gebruiken bij misselijkheid, reisziekte en (zwangerschaps-)braken.⁠ Ook kruidnagel heeft een ontstekingsremmende werking en kan helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Het is daarnaast werkzaam tegen schimmels. Haver is rijk aan vezels, wat goed is voor de darmflora, en het geeft je daardoor bovendien lang een verzadigd gevoel.

Tip: gebruik haverzemelen, daar zitten nog meer vezels dan in havervlokken of havermout en ze zijn sneller klaar!

Dit heb je nodig

(voor twee personen):

1 el kokosolie ⁠
1 appel, gewassen, klokhuis verwijderd, in blokjes gesneden⁠
1 cm gember geraspt of fijngehakt⁠
1/2 tl kardemompoeder⁠
3 à 4 kruidnagels fijngemalen in een vijzel of 1/8 tl kruidnagelpoeder⁠
3/4 tl kaneel⁠
2 el rozijnen⁠
2 dadels zonder pit in stukjes⁠
100 gram havervlokken⁠ of -zemelen (je kunt ook kiezen voor spelt-, tarwe-, rogge- of rijstvlokken)
500 ml havermelk of water (of een combinatie van die twee)⁠

En zo maak je het

Verwarm de kokosolie in een koekenpan en voeg daar de appel en gember aan toe. Roer even en voeg daarna de kardemom, kaneel en kruidnagel toe. ⁠

Kook in een andere pan de havervlokken met havermelk en laat een minuut of zeven pruttelen tot er een romige pap ontstaat. Voeg de rozijnen en stukjes dadel toe en roer even. Voeg als laatste het appel- en kruidenmengsel toe en roer nogmaals. ⁠

Ik vind het lekker om dit te eten met een paar warme stoofpeertjes (zelfgemaakte!) en wat fijngehakte en op laag vuur geroosterde noten en pitten⁠.

De inspiratie voor dit recept komt uit het prachtige en inspirerende boek The Plant Pharmacy van Lisette Kreischer.⁠
Wil je meer herfstige ontbijtrecepten? Probeer ook eens deze autumn smoothie bowl.
Please follow and like us: