Zelf je brood bakken. Ik hoor je denken: pff, ik heb wel wat beters te doen! Maar het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. En het is veel lekkerder en vooral ook gezonder, omdat er niet al die chemische toevoegingen in zitten.
Deze versie is glutenvrij (van gluten krijg ik buikpijn en nog een hele trits andere klachten…).
Ideetje voor het weekend. In een uurtje is ie klaar (inclusief baktijd). En het huis ruikt zo lekker naar vers gebakken brood… 🍞😋
Dit heb je nodig voor een klein brood
200 gram havervlokken
150 gram boekweitmeel
300 ml water
2 eieren
2 eetlepels (wijnsteen) bakpoeder
1,5 eetlepel Provençaalse kruiden
25 gram zongedroogde tomaat
30 gram kalamata-olijven
1 eetlepel heel lijnzaad
1 eetlepel zonnebloempitten
1 eetlepel pompoenpitten
zeezout naar smaak
1 vel bakpapier
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180ºC. Doe de eieren in een grote kom en roer los. Maal de havervlokken in de blender tot meel en voeg toe aan de eieren. Snijd de olijven en zongedroogde tomaten klein. Voeg alle ingrediënten behalve de pitten toe aan de eieren en het meel. Voeg eventueel wat zout toe en meng tot een stevig beslag. Bekleed de bakvorm met bakpapier en giet het beslag erin. Bestrooi de bovenkant van het beslag met zonnebloem- en pompoenpitten. Zet voor ongeveer 35-40 minuten in de voorverwarmde oven en je broodje is klaar!
Tip: je kunt in plaats van havervlokken ook haverzemelen gebruiken. Het voordeel is dat je ze niet eerst hoeft te malen tot meel en er zitten 1,5 keer zo veel vezels in als in havervlokken!
Eet smakelijk!
Benieuwd of dit recept bij jou ook in de smaak valt! Heb je meer inspiratie nodig? Hier vind je twee lekkere, voedzame en snel te bereiden ontbijtrecepten: ayurvedische havermoutpap en autumn smoothie bowl.
Originele recept is van Juglen Zwaan
Recente reacties