De decembermaand, een gezellige tijd. En daar hoort lekker eten bij: pepernoten, chocoladeletters, banketstaaf, gevuld speculaas. Heerlijk allemaal, maar helaas niet heel erg gezond.

Maar deze pompoenspeculaastaart kun je met een (redelijk) gerust hart eten. Zonder gluten, zuivel, chemische rommel, en met pompoen, kastanjemeel, amandelmeel, kokosolie en oké, ook nog wat kokosbloesemsuiker. Laat het heerlijk avondje maar beginnen!

Dit heb je nodig

voor de taart
400 gram pompoen
150 gram kastanjemeel
50 gram arrowroot
20 gram speculaaskruiden
100 gram kokosbloesemsuiker
4 eetlepels kokosolie
60 milliliter kokosmelk
1/2 theelepel bakingsoda
scheutje appelciderazijn
zeezout
handje geblancheerde amandelen
handje pecannoten

voor de amandelspijs
150 gram amandelmeel
3 eetlepels ahornsiroop
1 ei
2 dessertlepels citroen

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 160ºC. Smelt de kokosolie door het een minuut of twee in de opwarmende oven te zetten en laat vervolgens afkoelen. Snij de pompoen in blokjes en kook in een minuut of tien gaar met wat zeezout. Giet af wanneer het gaar is en pureer met een staafmixer. Voeg alle ingrediënten toe aan de pompoenpuree en spatel het door elkaar tot een luchtig. Voeg als laatste, wanneer het is afgekoeld de kokosolie toe en roer door het beslag. Doe de ingrediënten voor de amandelspijs in een kom en roer tot alles goed gemengd is. 

Bekleed een ronde bakvorm met bakpapier en verdeel de helft van het pompoenspeculaasmengsel over de bodem van de bakvorm. Verdeel daarna de amandelspijs en eindig met nog een laag pompoenspeculaasmengsel. Versier de taart met witte amandelen en pecannoten.

Zet de taart voor ongeveer 45 minuten in de oven. Als het lukt, laat de taart dan een dagje staan, dan is hij steviger en nog lekkerder!

Benieuwd of dit recept bij jouw familie ook in de smaak valt!⁠ Heb je meer inspiratie nodig? Hier vind je twee lekkere, voedzame en snel te bereiden ontbijtrecepten en een lekkere pasta: ayurvedische havermoutpap, autumn smoothie bowl, pasta alla Norma. Ik voeg binnenkort weer nieuwe recepten toe.

 

De inspiratie voor dit recept komt van eetpaleo.nl.

Please follow and like us: