De tomaat; als kind was het mijn lievelingsgroente en nog steeds is het een van mijn favorieten. Hij is namelijk veelzijdig te gebruiken en heel gezond.

Rijk aan nutriënten

Tomaten zijn:⁠

  • rijk aan vitamine C, A, B1, B2, B3, B6 en foliumzuur
  • ⁠rijk aan kalium, fosfor en magnesium
  • rijk aan antioxidanten, waardoor ze helpen het risico op hart- en vaatziekten te verlagen
  • ⁠rijk aan de carotenoïde lycopeen, dat het risico op verschillende soorten kanker helpt te verlagen⁠

Wist je dat?

In tegenstelling tot de meeste groenten wordt de tomaat voedzamer bij verhitting. Er komt dan namelijk meer lycopeen vrij. En door het toevoegen van wat vet aan de maaltijd zorg je ervoor dat je lichaam de lycopeen beter kan opnemen.

Eet biologisch

Eet het liefst biologische tomaten die geteeld zijn in de volle grond. Ze bevatten dan namelijk veel meer vitaminen, mineralen en carotenoïden. Daarnaast staan niet-biologische tomaten op het lijstje van de 12 meest bespoten groente- en fruitsoorten (de dirty dozen). Bestrijdingsmiddelen kunnen de hormoonhuishouding flink verstoren en worden in verband gebracht met allerlei andere gezondheidsproblemen.

Dit heb je nodig

5 of 6 grote biologische tomaten, in vieren gesneden
1 blik gepelde biologische tomaten
2 grote pastinaken
1 flinke duim gember
4 teentjes knoflook
2 grote rode uien
2 blokjes groentebouillon
1 liter water
flinke bos basilicum
extra vierge olijfolie

En zo maak je het

Bak de uien, knoflook en gember in een scheutje water tot de uien glazig worden. Voeg de verse en het blik tomaten toe en laat vijf minuten sudderen op laag vuur. Was de pastinaak, snijd in blokjes en voeg toe aan het tomatenmengsel. Giet er een liter gekookt water bij en voeg de bouillonblokjes toe. Breng aan de kook en draai het vuur vervolgens laag en laat zo’n 20 minuten zachtjes koken op laag vuur. Voeg als laatste een bos basilicum toe en pureer de soep glad met een staafmixer. Serveer met een scheutje extra vierge olijfolie en nog wat extra basilicum.

Probeer ook deze wortelsoep met korianderpesto eens, of volg mij op Instagram voor meer recepten, tips en inspiratie.

Foto: Vie Studio

Please follow and like us: