Hou je van een makkelijk te maken gerecht dat ook nog eens heerlijk smaakt? Deze simpele en lekkere tomatensoep is niet alleen snel klaar, maar zit ook boordevol voedingsstoffen. Ideaal voor een gezonde lunch of een licht diner. Tomaten zijn niet alleen mijn lievelingsgroente, maar ook een geweldige bron van vitamines en antioxidanten. Lees snel verder voor de gezondheidsvoordelen en het recept!

Rijk aan nutriënten

Deze simpele en lekkere tomatensoep zit vol met gezonde tomaten. Tomaten zijn:

  • rijk aan vitamine C, A, B1, B2, B3, B6 en foliumzuur
  • ⁠rijk aan kalium, fosfor en magnesium
  • rijk aan antioxidanten, waardoor ze helpen het risico op hart- en vaatziekten te verlagen
  • ⁠rijk aan de carotenoïde lycopeen, dat het risico op verschillende soorten kanker helpt te verlagen⁠

Wist je dat tomatensoep nog voedzamer wordt bij verhitting?

In tegenstelling tot de meeste groenten wordt de tomaat voedzamer bij verhitting. Er komt dan namelijk meer lycopeen vrij. En door het toevoegen van wat vet aan de maaltijd zorg je ervoor dat je lichaam de lycopeen beter kan opnemen.

Kies voor biologische tomaten

Voor deze simpele en lekkere tomatensoep gebruik ik het liefst biologische tomaten die in de volle grond zijn geteeld. Deze bevatten meer vitaminen, mineralen en carotenoïden. Daarnaast staan niet-biologische tomaten op het lijstje van de 12 meest bespoten groente- en fruitsoorten (de dirty dozen). Bestrijdingsmiddelen kunnen de hormoonhuishouding flink verstoren en worden in verband gebracht met allerlei andere gezondheidsproblemen.

Dit heb je nodig voor simpele en lekkere tomatensoep

5 of 6 grote biologische tomaten, in vieren gesneden
1 blik gepelde biologische tomaten
2 grote pastinaken
1 flinke duim gember
4 teentjes knoflook
2 grote rode uien
2 blokjes groentebouillon (liefst biologisch en zonder gistextract/E621)
1 liter water
flinke bos basilicum
extra vierge olijfolie

En zo maak je deze simpele en lekkere tomatensoep

Bak de uien, knoflook en gember in een scheutje water tot de uien glazig worden. Voeg de verse en het blik tomaten toe en laat vijf minuten sudderen op laag vuur. Was de pastinaak, snijd in blokjes en voeg toe aan het tomatenmengsel. Giet er een liter gekookt water bij en voeg de bouillonblokjes toe. Breng aan de kook en draai het vuur vervolgens laag en laat zo’n 20 minuten zachtjes koken op laag vuur. Voeg als laatste een bos basilicum toe en pureer de soep glad met een staafmixer. Serveer met een scheutje extra vierge olijfolie en nog wat extra basilicum.

Heb je meer inspiratie nodig?

Probeer ook eens een van mijn andere recepten:

Op Instagram deel ik ook regelmatig recepten, en andere inspiratie en tips. Volg me daar!

Foto: Vie Studio

Please follow and like us: