Hoe kan dat nou? Ik train me helemaal suf en ik eet gezond, terwijl mijn vetpercentage toeneemt en mijn spiermassa af… Een paar maanden geleden kwam een dame bij me met deze vraag. Ik heb haar geadviseerd minder vaak te trainen, omdat je lichaam tussen de 48 en 72 uur nodig heeft om te herstellen. Wanneer je binnen 48 uur na een krachttraining weer traint, breek je eigenlijk alleen maar spieren af, omdat je spieren nog niet volledig hersteld zijn. En wacht je langer dan 72 uur, dan is de opgebouwde extra spiermassa weer weg.

Cortisolbuik

Zij volgde mijn advies op, maar kwam na een aantal weken toch weer bij me: hoe kan dat nou, ik volg je adviezen op en nog blijft mijn vetpercentage toenemen en mijn spiermassa afnemen! Toevallig had ze me al eens verteld dat ze flink wat stress had en behoorlijk slecht sliep. Daarnaast zat haar vet vooral op haar buik. Ik zei haar: jij hebt een cortisolbuik, dat komt doordat je constant stresshormonen in je lijft hebt. Cortisol zorgt ervoor dat je vet opslaat op je buik.

Eindelijk lukt het

Die kwam binnen! Ik gaf haar wat opdrachten mee voor meer ontspanning en rust. Na een week of drie kwam ze naar me toe en zei: mijn hartslag in rust was vaak boven de 90; nu is die in rust rond de 70. De volgende dag was haar nieuwe weegmoment. Haar vetpercentage was eindelijk afgenomen en haar spiermassa toegenomen.

Hormonen gooien roet in het eten

Misschien herken je dit? Voor je gevoel doe je alles goed, maar toch lukt het niet. Weet dan dat je hormonen hierin mogelijk een rol spelen. Met name je stresshormonen kunnen flink wat roet in het eten gooien. Maar ook insuline, oestrogeen en ghreline kunnen de boosdoener zijn.

Hulp nodig?

Vermoed jij dat jouw hormonen uit balans zijn? En wil je daarmee aan de slag, maar weet je niet goed hoe? Plan een gratis kennismakingsgesprek in om te zien wat ik voor jou kan betekenen. Wil je regelmatig tips en inspiratie, volg mij op Instagram.

Please follow and like us: