Wanneer ik mensen begeleid op weg naar meer vitaliteit, kijk ik altijd holistisch naar zijn of haar situatie: voeding, suppletie, beweging, training, mindset, slaap, stressreductie, ontspanning, bezieling, omgevingsfactoren etc. Regelmatig tref ik mensen die het belang van ontspanning onderschatten. ‘Ik ben zo actief (lees: ik neem geen rust), waarom voel ik me dan zo uitgeblust?’ Of ze hebben een totaal verkeerd beeld van wat echte ontspanning inhoudt en denken dat urenlang Netflixen of scrollen op Instagram daar ook onder valt. Wil jij je vitaliteit verhogen, zorg dan voor voldoende ontspanning.

In de praktijk

Zo had ik pas geleden een dame in mijn praktijk: halverwege de 40, verschillende fysieke en mentale klachten, veeleisende baan. Veeleisend was zijzelf ook, vooral naar zichzelf. Die veeleisendheid had haar altijd ver gebracht, maar was tegelijkertijd haar grote valkuil. Haar motto ‘niet zeiken, maar doorgaan’ werkte niet meer en ze was zo verstandig om nu echt iets te willen veranderen. Ze had al jaren heel veel stress en was door haar huisarts gewaarschuwd voor een burn-out. Dit wilde ze hoe dan ook voorkomen en hoopte op eindelijk weer eens wat meer energie. 

Ontspanning, wat is dat?

In het tweede consult bespraken we haar behandelplan. Ze was superenthousiast en gemotiveerd om aan de slag te gaan. Na een week informeerde ik hoe het ging. De voeding ging goed, op één klein cheat-momentje na. Supplementen nam ze braaf op de juiste momenten. De beweging ging ook goed: elke dag 10.000 stappen of meer, en drie keer gesport de afgelopen week. Hoe gaat het met je ontspanning? Euh… ja…, die is er volledig bij ingeschoten.

Voldoende ontspannen

Altijd maar doorgaan kan je een tijdlang dienen, tot het op een gegeven moment echt niet meer gaat. Dit wilde zij hoe dan ook voorkomen. Verplicht ontspannen dus! Maar als altijd maar doorgaan je patroon is, dan is dat best een uitdaging. Aanvankelijk had ik haar de opdracht gegeven om dagelijks een hartcoherentie-oefening te doen en minimaal één keer een kwartier te liggen met open ogen en zonder enige vorm van afleiding. Maar dit was voor haar misschien een iets te grote stap in een keer. (Lees mijn blog Kleine stappen, grote veranderingen).

Kies een vast moment

Om eindelijk te zorgen voor minder stress was het voor haar echt noodzakelijk dat ze leerde te ontspannen. Ik wilde de drempel zo laag mogelijk voor haar maken en gaf haar daarom een nieuwe opdracht: kies een vast moment op de dag, eventueel gekoppeld aan een simpele andere bezigheid zoals naar de wc gaan, waarbij je je ademhaling telt. Begin met 1 minuut per dag en bouw dit langzaam op. De tweede optie die ik haar gaf, mijn persoonlijke favoriet, maar wel een kleine investering: koop een spijkermat en ga daar elke dag even 10 minuten op liggen.

Dagelijkse routine

Ze koos voor de spijkermat en al na een week gaf ze aan dat het de goede kant op ging. Langzaamaan lukt het om dit in haar dagelijkse routine op te nemen. 

Hulp nodig?

Wil jij ook je vitaliteit verhogen, volg mijn advies dan op en zorg voor voldoende ontspanning. Heb je hier net als meer mensen moeite en kun je wel wat extra hulp gebruiken? Plan een gratis kennismakingsgesprek in om te zien wat ik voor jou kan betekenen. Wil je regelmatig tips en inspiratie, volg mij op Instagram.

Foto: Taryn Elliot

Please follow and like us: