Vocht vasthouden, depressieve klachten, mastodynie (pijnlijke borsten), menstruele migraine, concentratieproblemen, angsten en slaapproblemen, klachten die duiden op PMS. Deze symptomen kunnen een gevolg zijn van oestrogeendominantie, een overmaat van oestrogenen ten opzichte van progesteron.

Hoe kom je eraan?

Dit kan allerlei oorzaken hebben, zoals de invloed van xeno-oestrogenen, niet-lichaamseigen stoffen die zich in het lichaam gedragen als oestrogeen. Deze zitten bijvoorbeeld in weekmakers zoals bisfenol-A (kassabonnetjes), pesticiden, insecticiden, parabenen in verzorgingsproducten, zware metalen in bijvoorbeeld vis. Ook een overmaat aan dierlijke hormonen kan hieraan bijdragen, bijvoorbeeld als je veel (rood) vlees eet of koemelk drinkt (of andere melkproducten eet). Maar ook overgewicht en stress kunnen hierop van invloed zijn.

Hoe kom je ervan af?

Je kunt verschillende dingen doen om de balans te herstellen: bijvoorbeeld het verminderen van de inname van rood vlees en zuivel, het vermijden van xeno-oestrogenen door natuurlijke verzorgingsproducten te gebruiken, het afbraakproces van deze oestrogenen ondersteunen door het slikken van de juiste supplementen, het verminderen van de inname van koffie, alcohol en geraffineerde koolhydraten en het verhogen van de inname van vezels, met name in de vorm van groenten.

Wat ook kan helpen

Wat ook kan helpen is het regelmatig eten van granaatappel. Hiermee ondersteun je de lever om het teveel aan oestrogenen af te breken met een vermindering van de klachten tot gevolg. Een zelfde positief effect heeft het eten van pruimen en grapefruit.

Kun je hulp gebruiken?

Vermoed je dat er bij jou ook sprake is van oestrogeendominantie? Heb je erg veel klachten en kun je wel wat hulp gebruiken? Je kunt altijd contact met mij opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek om te kijken wat ik voor je kan betekenen.

Please follow and like us: